Två Stintor

Det är vi som är Två Stintor!


Med en gemensam bakgrund i den hälsingska myllan, med hantverk/konsthantverk och intresse för vår historia som en del av vardagen, lärde vi känna varandra 1993 i samband med en teaterproduktion där Beth var scenograf och rekvisitör, och Birgitta kostymör. Det var Hå-teatern utanför Bollnäs som satte upp den då nyskrivna operan/musikalen Jeanne d’ Arc.

Beth hade gått scenografiskolan i Skellefteå några år tidigare och Birgitta beklädnadsteknisk linje i Ljusdal och Sömnad i textila material och skinn på Stenebyskolan, Dals Långed.

Efter det har vi gjort flera liknande jobb ihop, och varit kollegor på estetiska programmet i Bollnäs. Dessutom har vi samarbetat ett antal gånger med fotograf Katarina Hansson (Beths syster), då Beth varit sminkös och Birgitta kostymör.

Idéer om att skapa produkter ihop har funnits länge, men blev lite svårare att genomföra då Birgitta flyttade till Göteborg 1999 för att gå teaterskrädderi, och där blev hon kvar

Hösten 2019 hörde Birgitta av sig till Beth, och det var då det började - vi skulle skapa Stintor ihop! Avståndet mellan Bollnäs och Göteborg har kompenserats med många och ibland långa telefonsamtal, vi har skickat bilder och meddelanden fram och tillbaka och idéerna flödar! 

Under sommaren och hösten 2020 satt Beth vid datorn och ritade våra första åtta hälsingestintor i olika folkdräkter, och senare har det blivit fler. Kullor från Dalarna, Töser och en husar från Skåne, en Gotländsk Töis, en tös från Toarp i Västergötland, fem Sverigestintor, sju Lucior, den ickebinära Bäckadräkten och så Stinsen Åke och banvaktarhustrun Christina till Järnvägsmuseet i Gävle.

Birgitta syr upp alla stintor, där vissa moment består av handsömnad. Varje stinta är omsorgsfullt gjord och miljötänket när det gäller materialen är ett genomgående tema. Framsidan är tryckt på ekologiskt bomull och baksidan genomsyras också av vårt fokus på miljön. Där använder vi tyger i naturmaterial, allt ifrån spillbitar, gamla tyger eller textilier från återbruk. Stoppningen kommer från får i Växbo, Hälsingland, i form av tvättad ull, och vi använder ekologiskt odlad lavendel till våra lavendelstintor.


Med våra stintor vill vi föra traditionellt hantverk vidare i en kombination med ett nyare formspråk. Hedras ska alla de textilkunniga kvinnor som genom århundraden utvecklat hantverket till vad vi kan se i alla dessa dräkter!


Framför scenen på Liseberg, innan en spelning med Union Carbide Productions 2018.

Vill du veta mer om oss?
Läs och se mer genom att klicka på bilden!

HÄR kan ni läsa om oss i Bollnäs kommuns artikelserie
"Hej företagare!". (Öppnas i nytt fönster)